Aile Bakanlığı 4Bli Personelin çalışma saatlerine ilişkin görüş ve talimat yayınladı

Aile Bakanlığı 4Bli Personelin çalışma saatlerine ilişkin görüş ve talimat yayınladı
Yayınlama: 03.05.2025
Düzenleme: 03.05.2025 12:36
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı son personel alımlarının tamamını 4B statüsünde istihdam etmekte. Aynı ünvanlarda farlı istihdam türleri bulunmakta. 4D’li personelin çalışma saatleri ile 4B’li personelin çalışma saatleri arasında fark bulunurken aynı şekilde izin yönetmeliği ve ulusal bayram – genel tatil çalışmalarında ve fazla mesai çalışmalarında da fark bulunmakta.

Ancak Aile Bakanlığı idarecileri 4Dli işçileri her türlü iş kanununa muhalif çalıştırmaya alışkın olduğundan, ve yetkili sendikanın da tüm bu hukuksuzluklara üç maymunu oynamasından alışageldiğimiz tarzda 4Dli çalıştırır gibi 4Bli personeli çalıştırma eğiliminde hareket etmekte. Buna yükselen itirazlar neticesinde, fazla çalıştırılan 4B’li personele izin hakkını kullandırmayan veya yanlış hesaplama yapan idarelere cevap niteliğinde bir yazı yayınlandı. Yazının tam metnine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Yazı özetle:

Özet:

  1. Çalışma Süresi:
    4/B’li sözleşmeli personelin haftalık çalışma süresi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca 40 saattir.
  2. 8 Saatlik Vardiya:

08:30-17:30 (1 saat dinlenme dahil) veya

08:30-16:30 (dinlenmesiz)
olmak üzere iki plan da mevzuata uygundur. Kurum kendi planlamasını yapabilir.

  1. 12, 16, 24 Saatlik Vardiyalar:
    Bu vardiyalarda standart bir dinlenme süresi yoktur. Haftalık 40 saati aşmayacak şekilde planlama yapılabilir.
  2. Fazla Mesai:

Haftalık 40 saati aşan çalışmalarda her 8 saate 1 gün izin verilir.

Yalnızca gerçekleşen çalışma süresi dikkate alınır, dinlenme süresi hariç tutulur.

  1. Rapor Alan Personel:

Rapor alınan günler çalışılmış sayılır,

Bu günler için başka zamanlarda ek çalıştırma yapılamaz.

  1. Aylık Çalışma Saati:

Aylık çalışma süresi 160 saat olarak hesaplanmalı,

Resmî tatillerde çalışılmayan günler çıkarılmalıdır.

  1. Bayram ve Tatil Günlerinde Çalışma:

Bu günlerde çalışan personele her 8 saat için 1 gün izin verilmelidir,

4/B’li personel için ücret değil, izinle telafi esastır.

T.C. AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı: E-41260087-900-14922696
Konu: Görüş Talebi
Tarih: 11.02.2025

ZONGULDAK VALİLİĞİNE
(Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü)

İlgi: 10.02.2025 tarihli ve E-82164814-900-14867651 sayılı yazınız.

Bakanlığımıza ulaşan ilgi yazınız eklerindeki 4/B personeline çalışma saatlerine ilişkin maddeler halindeki görüş talebiniz incelenmiştir.

Bilindiği üzere 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri hakkında 28/6/1978 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar uygulanmaktadır. Yine Bakım Personelleri ile yapılan Hizmet Sözleşmesinin 3 üncü maddesinde “İlgilinin çalışma saat ve süreleri, Devlet memurları için saptanan çalışma saat ve süreleridir. Ancak, ilgili o gün bitirilmesi gereken işlerin bitimine kadar çalışmak zorundadır. Normal çalışma sürelerini aşan bu süreler için ilgili Kanunlarında öngörülen hükümler saklı kalmak kaydıyla her sekiz saat için bir gün hesabıyla izin verilir.” hükmü bulunmaktadır. Bununla birlikte Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 6 ncı maddesinde “… bu Esaslar çerçevesinde görev yapan sözleşmeli personel ile yapılan sözleşmede belirtilmek kaydıyla söz konusu personele ilgili mevzuatı uyarınca fazla çalışma ücreti ödenebilir.”, 4 üncü maddesinde “… personelin belirlenen görev dışında başka bir görevde çalıştırılamayacağı, çalışma saat ve usul esaslarının sözleşmede belirtilmesi gerektiği” belirtilmiştir.

Yine Çocuk Koruma Hizmetleri Planlama ve Çocuk Bakım Kuruluşlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 58 inci maddesinde “Bakım personelinin, onaylanan yıllık hizmet içi eğitim programı ve yıllık hizmet içi eğitim planı doğrultusunda eğitime alınması, nöbet programlarının eğitim süresine göre yeniden düzenlenmesi esastır.” hükmü bulunmaktadır.

Bu çerçevede sorularınıza ilişkin olarak;

1- 4/B Sözleşmeli Bakım Personelleri 8 saatlik vardiyada çalıştırıldığında 1 saat dinlenme hesaplanarak vardiyası 9 saat üzerinden mi düzenlenmelidir? (Örneğin; 08:30-17:30 arasında çalıştırılıp 1 saat dinlenme mi uygulanmalı yoksa 08:30-16:30 saatleri arası mı vardiya düzenlenmelidir?)

Her iki düzenleme 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa uygun olup evde kalan çocuklar ve diğer bakım personellerinin vardiyası göz önüne alınarak planlama yapılabileceği mütalaa edilmektedir.

2- 4/B Sözleşmeli Bakım Personelleri 24 saat, 16 saat, 12 saat vardiyaya çağrıldığında dinlenme süresi kaç saat olarak uygulanmalıdır?

Dinlenme süreleri konusunda standart bir düzenleme bulunmamakta olup 657 sayılı DMK’de yer alan 40 saatlik haftalık çalışma süresi aşılmamak kaydıyla dinlenme süresi verilecek veya hiç verilmeyerek çalışma saatleri ayarlanabilecektir.

3- 4/B Sözleşmeli Bakım Personellerinde fazla çalışma söz konusu olduğunda dinlenme saatleri çıkarılarak mı fazla çalışma süresi belirlenmelidir? (Örneğin: 08:30-17:30 arası vardiyada 1 saat dinlenme uygulandığında fazla çalışmalarda her 8 saat için 1 gün hak doğacağından 8 saat mi yoksa 7 saat mi fazla çalışma olarak değerlendirilecektir?)

Çalışma sürelerinin hesabında yalnızca çalışılan süreler hesaplamaya dahil edilecek olup her 8 saat için 1 gün izin hakkı verilmektedir. Ancak bahse konu hesaplamada haftalık 40 saatlik çalışmanın aşılması şarttır. Aksi durumda fazla çalışma söz konusu olmayacaktır.

4- 4/B Sözleşmeli Bakım Personelleri rapor aldıklarında rapor süreleri kadar diğer haftalarda çalışma tamamlama yaptırılmalı mıdır, yaptırılmamalı mıdır?

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10 uncu maddesi gereğince ücretli hastalık izni almış sayıldıklarından diğer haftalarda çalıştırma yaptırılmayacaktır. (“Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür” hükmü saklıdır.)

5- Aylık çalışma süresi 160 saat üzerinden mi hesaplanmalı yoksa ilgili ayın ulusal bayram ve genel tatil günleri çıkarılarak o ayın iş günü ile toplamı çarpılması sonucu mu aylık çalışma saati belirlenmelidir?

Sözleşmeli personel 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olup 99 uncu madde kapsamında haftalık çalışma süresi 40 saattir.

6- İhtiyaç halinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılan 4/B Sözleşmeli Bakım Personellerinin bu çalışmalardan kaynaklı fazla çalışmaları diğer günlerde olduğu gibi her 8 saate 1 gün mü değerlendirilmelidir? (Söz konusu çalışma 4/D Sürekli İşçilerde olduğu gibi ücretlendirme yapılmayıp göz önüne alınarak izin kullandırılmalı mıdır?)

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan 4/B Sözleşmeli Bakım Personellerinin hak kaybı yaşamamaları için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99 uncu maddesi uyarınca uygulanmakta olan çalışma süreleri (haftalık 40 saat) dikkate alınarak; toplam çalışma saatini aşan her 8 saat için 1 gün izin verilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim


ailesosyal.com sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Anonim dedi ki:

    Allah hepsinin yardımcısı olsun, öyle bir bakanlıkta çalışacaklar ki Bakım Personelinin B sini duymaya bürokratlarımızın idarecilerimizin tahammülü yok. Sevmiyorlar, en ufak hak arayışımızda siz zaten her gün işe gelmiyorsunuz diyorlar.

Bildirimleri Etkinleştir Evet Hayır