Milletvekili İskender Bayhan, sosyal hizmetlerde 4/D’li işçilerin ağır iş yükünden sendikal baskılara kadar süregelen sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda 4/D statüsünde çalışan kamu işçilerinin yıllardır çözülemeyen sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Bayhan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması talebiyle 13 maddelik bir soru önergesi verdi.
Sosyal hizmet alanında çalışan kamu işçilerinin çocuk evlerinden yaşlı bakım merkezlerine, engelli rehabilitasyon kurumlarından yatılı eğitim projelerine kadar 7/24 esasına göre çalıştığını hatırlatan Bayhan, bu işçilerin görev tanımı dışı çalıştırılma, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, işçi sağlığı ve güvenliği riskleri gibi birçok sorunla karşı karşıya bırakıldığını ifade etti.
696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin belirsiz bir yasal zeminde çalıştırıldığına dikkat çeken Bayhan, özlük haklarındaki yetersizliklerin ve liyakate dayalı görev değişikliklerinin uygulanmamasının sosyal hizmetin niteliğini de olumsuz etkilediğini vurguladı.
“Ağır iş yükü meslek hastalıklarına yol açıyor”
Bakanlık kurumlarında ciddi personel açığı ve artan iş yükü nedeniyle işçilerin fiziksel ve ruhsal olarak tükendiğini belirten Bayhan, “Bu durum meslek hastalıklarına zemin hazırlıyor. Sendikal baskılar da işçilerin en temel örgütlenme hakkını fiilen ortadan kaldırıyor” dedi.
Bayhan’ın iki bakanlığa yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde çalışan 4/D kamu işçilerinin görev tanımlarının dışına çıkarılarak çalıştırılmasına yönelik Bakanlığınızın denetim mekanizmaları nelerdir? Bu uygulamalara dair tespit edilenler hakkında bugüne kadar yapılan idari işlemler nelerdir?
696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin özlük haklarında son 7 yılda herhangi bir iyileştirme yapılmış mıdır? Hangi kanun hükümlerine tabi çalıştıkları konusundaki belirsizlik neden halen giderilmemiştir?
Bakanlığınıza bağlı kuruluşlarda çalışan kamu işçilerine yönelik fazla mesai ödemeleri hangi kriterlere göre yapılmaktadır? Bu konuda iller ve kuruluşlar arasında uygulama farklılıklarını önlemek için bir standardizasyon planınız var mıdır?
Tayin hakkı bulunmayan kamu işçilerinin aile bütünlüğünün sağlanması ve geçim koşulları açısından memleketlerine dönüş taleplerine yönelik yeni bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
31945 sayılı yönetmelikte belirtilen çocuk sayısı üst sınırının aşıldığı çocuk evleri siteleri ve bakım kurumlarında görev yapan işçilerin iş yükü artışına bağlı olarak uğradıkları hak kayıpları konusunda Bakanlığınızın tespit ettiği bulgular nelerdir?
Taşeron döneminde büro personeli olarak görev yaparken kadro geçişinde temizlik veya bakım hizmetleri kadrosuna geçirilen ve halen fiilen büro işinde çalışan personelin görev unvanlarının düzeltilmesi için bir çalışma yürütülmekte midir?
Görevde yükselme ve liyakat esasına dayalı atama süreçlerinin işçiler açısından da uygulanması için bir düzenleme çalışması yapılmakta mıdır?
Sendikal örgütlenme hakkının kullanılabilmesi, işçilere yönelik sendikal baskıların önlenmesi ve kamu işverenlerinin işçilerin sendikal tercihlerine müdahale etmemesi amacıyla Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?
Aynı işyerinde, farklı işkolu ve sözleşme kapsamında çalışan personel arasında doğan ücret adaletsizliğinin giderilmesine yönelik bir çalışma yürütülmekte midir?
Bayram dönemlerinde yıllık izin haklarını kullanan işçilere yönelik olarak uygulanan keyfi iptallerin önüne geçilmesi için merkezi denetim ve düzenleme planınız var mıdır?
Engelli bakım merkezlerinde ve huzurevlerinde çalışan personelin ağır çalışma koşullarının sebep olduğu sağlık sorunlarına dair Bakanlığınızın bir veri çalışması var mıdır? Bu personellere düzenli psikolojik destek sağlanmakta mıdır?
4/D kadrosundaki işçilerin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamına geçirilmesi veya bu kapsamdaki haklardan faydalanmasına olanak sağlayacak bir düzenleme gündeminizde midir?
Yukarıda belirtilen sorunların çözülmesi ve kamu işçilerinin haklı taleplerinin karşılanması amacıyla, görüşmeleri devam eden yeni dönem kamu toplu sözleşmelerine ilişkin talepleri sürecinde Bakanlığınız hangi somut adımları atmayı planlamaktadır?
Subscribe to get the latest posts sent to your email.